Kivut ja säryt

Tiesitkö, että niska-hartiasäryt voivat liittyä aineenvaihdunnan häiriöihin?

Kipu (eli sattuvuus, tuska tai särky) on varoitusmerkki elimistöä kohdanneesta vammasta, sairaudesta, hapenpuutetta aiheuttavasta verenkiertohäiriöstä tai kipua välittävän hermoston häiriötilasta. Kipu on yleisin tutkimuksiin ja hoitoon hakeutumisen syy. Lähes jokainen meistä on joskus kokenut jonkinasteista kipua. Kipukokemus on aina henkilökohtainen ja yksilöllinen epämukava kokemus. Se voi vaikuttaa mielialaan, nostaa verenpainetta, hankaloittaa hengitystä ja aiheuttaa lihasjännitystä. Mitä pidempään kipu on jatkunut, sitä todennäköisemmin siihen liittyy myös psykologisia, taloudellisia ja sosiaalisia ongelmia. On siis tärkeää saada mahdollisimman paljon tietoa kivun syistä ja siitä, mitä sille on tehtävissä.

Akuutti eli äkillinen kipu

Äkillinen kipu alkaa nimensä mukaisesti nopeasti ja on yleensä lyhytkestoista. Se toimii elimistön varoitussignaalina ja kertoo, ettei kaikki ole hyvin. Tyypillisesti akuutti kipu syntyy voimakkaan, vahingollisen ulkoisen ärsykkeen seurauksena tai on merkki elinten toimintahäiriöstä. Kudoksessa saattaa syntyä tulehdusreaktio.

Krooninen kipu eli pitkäaikainen kipu

Pitkäaikainen kipu tarkoittaa, että kipu on kestänyt yli kolme kuukautta tai ylittänyt sen ajan, jossa kudosvaurio normaalisti paranee. Pitkäaikainen kipu johtaa helposti reseptivapaiden kipulääkkeiden liikakäyttöön ja aihettaa vaarallisia haittavaikutuksia.

Kipua voi myös olla ilman tunnistettavaa sairautta tai vammaa. Vaikka kivun syyt ja mekanismit eivät olisi tiedossa, ei kipukokemusta voi eikä pidä kiistää; kipu on henkilökohtainen kokemus. Potilaan oma ilmoitus kivusta on kivun diagnostiikan ja hoidon suunnittelun lähtökohta. Kipu on yksi tavallisimmista syistä invalidisoitumiseen ja alentuneeseen elämänlaatuun. Noin joka kolmas suomalainen kärsii kivuista.

Kipu ja särky vahvistuvat, jos Sinulla on aineenvaihdunnassa ongelmia, kehossa tulehdus (krooninen hiljainen tulehdus), ylipainoa, sokeriaineenvaihduntahäiriö, suolisto-ongelma tai välttämättömien ravintoaineiden puutos.

Kipualueet

  • pääkipu
  • niska- ja raajakivut
  • selkäkivut
  • vatsakivut
  • nivel- ja raajakivut
  • jalkakivut
  • käsikivut

Älä jää kipusi kanssa yksin

Tutustu tarjoamiimme hoitomuotoihin sekä luentoihin ja koulutuksiin. Ota yhteyttä – selätetään kipu yhdessä! 

Hoitomuodot, luennot ja koulutukset

Ota yhteyttä

Ajanvaraus