Muut oireet

Aineenvaihdunnan ongelmat voivat näkyä lukuisina erilaisina oireina

Aineenvaihdunta vaikuttaa koko kehon toimintaan. Monet oireet ja sairaudet voivat johtua aineenvaihdunnan epätasapainosta. 

Kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia

Tutustu tarjoamiimme hoitomuotoihin sekä luentoihin ja koulutuksiin ja ota yhteyttä! Sinun hyvinvointisi on meille tärkeää!

Hoitomuodot, luennot ja koulutukset

Ota yhteyttä

Ajanvaraus

Iho-ongelmat

Iho on elimistön uloin ja suurin elin. Sen kokonaispinta-ala on aikuisella 1,5–2,0 m2. Iho toimii aistin-, eritys- ja säätelyelimenä sekä varasto- ja suojarakenteena.

Ihosairauksia ja -ongelmia: psoriasis, hilse, hiustenlähtö ja kaljuuntuminen, liiallinen karvankasvu, liikahikoilu, aurinkoihottuma, paleltumat, auringonpolttama iho, nokkosihottuma, punajäkälä, ihokeliakia sekä känsät ja kovettumat.

Masennus

Masennustiloissa keskeinen oire on masentunut mieliala tai selvästi vähentynyt mielenkiinto tai mielihyvä. Oire vaivaa suurimman osan päivästä yhtäjaksoisesti vähintään kahden viikon ajan. Masennustilassa ei kuitenkaan ole kyse pelkästä alentuneesta mielialasta tai mielenkiinnosta, sillä varsinaisen masennustilan diagnosointi edellyttää myös useita samanaikaisia muita oireita. Tällaisia masennustilalle ominaisia oireita ovat merkittävä painon lasku tai nousu, unettomuus tai lisääntynyt unen tarve, lähes päivittäinen väsymys tai voimattomuus, liikkeiden ja mielen hidastuminen tai kiihtyneisyys, arvottomuuden tai kohtuuttomat syyllisyyden tunteet, vaikeudet ajatella, keskittyä tai tehdä päätöksiä, kuolemaan liittyvät mielikuvat tai itsemurha-ajatukset. Masennusoireisiin liittyy usein eriasteista ahdistuneisuutta sekä alkoholin lisääntynyttä käyttöä.

Unihäiriöt ja unettomuus

Stressi on tavallinen lyhytaikaisten uniongelmien aiheuttaja. Pitempään jatkuvien unihäiriöiden tavallisia syitä ovat ahdistuneisuus, masentuneisuus ja toisinaan runsas päihteiden käyttö.

Unettomuus on häiriötila, jossa pääasiallisena vaivana on nukahtamisen vaikeus tai unesta kesken herääminen. Uneton ihminen kärsii väsymyksestä, mikä aiheuttaa merkittävää haittaa monella elämänalueella.

PMS-vaivat

Kuukautisia edeltävä oireyhtymä eli premenstruaalioireyhtymä (PMS) tarkoittaa ennen kuukautisia esiintyviä psyykkisiä ja fyysisiä oireita, jotka haittaavat normaalia elämää. Oireet ilmestyvät kuukautiskierron loppupuolella, muutama päivä tai viikko ennen kuukautisvuodon alkua. Oireet helpottuvat kolmen-neljän päivän kuluessa kuukautisten alkamisesta.
Tavallisimmat psyykkiset oireet ovat ärtyneisyys, masentuneisuus, väsymys, mielialan vaihtelut ja itkuherkkyys. Lisäksi voi esiintyä unettomuutta ja keskittymisvaikeutta. Fyysisiä oireita ovat rintojen arkuus, rintojen turpoaminen, yleinen turvotus, painonnousu, akne, alavatsakivut, selkäkivut ja päänsärky.
Oirekuva voi vaihdella kuukautiskierrosta toiseen.

Ylipaino

Ylipaino on tila, jossa kehon rasvakudoksen määrä ylittää normaalin rajan. Ylipainon raja on yleensä painoindeksillä mitattuna 25 ja lihavuuden 30.

Painoindeksi (BMI) =  Paino [kg]
(Pituus [m])2

Erityisesti vyötärön seudulle kertyneeseen liikarasvaan eli vyötärölihavuuteen liittyy häiriöitä ihmisen aineenvaihdunnassa.Ne aiheuttavat hiljalleen vuosien mittaan sairauksia.
Normaaliarvot vyötärömitoissa ruumiinrakenteesta riippuen: naiset 80 - 90 cm ja miehet 90 - 100 cm.

Lihavuuteen liittyviä sairauksia ovat aikuistyypin diabetes, sydän- ja vesisuonitaudit, uniapnea (unenaikaiset hengityskatkokset kuorsaajalla), kihti, polvien nivelrikko sekä naisilla lapsettomuus ja miehillä sukupuolitoimintojen heikkeneminen. Lihavuus lisää myös monien syöpätautien ja aivohalvauksien vaaraa.

Kilpirauhanen

Kilpirauhanen on umpirauhasiin kuuluva rauhanen. Se sijaitsee ihmisellä heti aataminomenan alapuolella, kilpiruston lähellä henkitorven etupuolella. Iho- ja lihaskudokset peittävät sen. Rauhanen on varsin suuri rauhaseksi, se painaa n. 15- 30 g. Kilpirauhanen on perhosenmuotoinen. Tavallisesti kilpirauhanen on suurempi kuukautisten aikana ja raskaana olevilla naisilla.

Kilpirauhasen toimintahäiriöihin liittyvät oireet ovat monenlaisia ja hyvin yksilöllisiä. Kilpirauhasen päätehtävä on tuottaa hormoneja. Kilpirauhashormonin tarkoitus on ylläpitää kehon aineenvaihduntaa, joka vaikuttaa kaikkiin elimistömme toimintoihin. Kilpirauhanen säätelee terveyttämme.

Mahdollisia oireita kilpirauhasen toimintahäiriöstä ovat painonnousu, väsymys, ruuansulatusvaivat, iho- ja hiusongelmat, masennus ja ahdistus sekä lämmönsietokyvyn häiriöt.

Diabetes

Diabetes, vanhalta nimeltään sokeritauti, on sokeriaineenvaihdunnan sairaus. Diabetes johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai lakkaamisesta haimassa (nuoruusiän diabetes eli tyypin I diabetes) tai insuliinin käsittelyn heikkenemisestä elimistössä (aikuisiän diabetes eli tyypin II diabetes). Kahden päätyypin lisäksi diabeteksesta esiintyy erilaisia erikoistyyppejä, joista yleisin on raskaudenaikainen diabetes.
Diabeteksessa veren sokeripitoisuus kasvaa liian suureksi. Ravinnossa olevat hiilihydraatit hajoavat glukoosiksi (rypälesokeri) ja kulkeutuvat vereen. Normaalioloissa, kun veren glukoosipitoisuus kasvaa, haima erittää insuliinia, joka auttaa siirtämään glukoosia soluihin ja alentamaan veren glukoosipitoisuutta. Kun ihminen sairastaa diabetesta, glukoosia ei siirry verestä solujen käyttöön riittävästi sen vuoksi, ettei keho tuota tarpeeksi insuliinia tai insuliinin vaikutus on heikentynyt. Koholla oleva verensokeri voi pitkällä aikavälillä vahingoittaa monia kehon kudoksia, kuten silmiä, munuaisia, sydäntä ja verenkiertoa. Tyypilliset diabeteksen oireet: virtsanerityksen lisääntyminen, jano, tahaton laihtuminen ja väsymys.

Raskas ja väsynyt olo

 • väsynyt ja voimaton olo
 • hirveä "aivosumu", ajatus ja muisti tökkii / pätkii. Olo on, kuin olisi "aivan pihalla"
 • alakuloinen, kiukkuinen, itkuinen. Hallitsemattomia raivo, huuto ja itkukohtauksia
 • olo on apaattinen ja "tyhjä”
 • kaikki normaali toimiminen ja elämän vaatimukset tuntuvat vaikeilta
 • hiukset ohenevat, kuivuvat ja irtoilevat
 • iho on kuiva
 • turvotusta kasvoissa ja kehossa
 • silmät kuivat, kirvelevät ja väsyneet
 • paino nousee
 • ahdistava olo
 • allergiaoireita
 • liikkuminen vaikeaa, lihakset kipeytyvät
 • seksi ei kiinnosta
 • aloitekyvyttömyys

=> Oireet voivat olla merkki esim. kilpirauhasen vajaatoiminnasta, aineenvaihduntaongelmasta, suolisto-ongelmista ja ravintoaineiden puutoksesta.

Monikemikaaliyliherkkyys

= (Multiple chemical sensitivity = MCS)

Monikemikaaliyliherkkyys on fyysinen sairaus, pienetkin määrät haitallista kemikaalia aiheuttavat MCS-potilaalle oireita.
Monikemikaaliyliherkkyydessä ei ole kysymys allergiasta, vaan kyseessä on toksinen reaktio kemikaaleihin.
Oireita aiheuttavat mm. hajusteet, katupöly, kukat, puhdistusaineet, asfaltti, remonttiaineet, muovimatot, painomusteet, pakokaasut, torjunta-aineet, voc-yhdisteet jne. Sisäilmaongelmista herkistynyt voi sairastua muita herkemmin monikemikaaliherkkyyteen.

Monikemikaaliyliherkkyys on monioireyhtymä, jossa oireita voi esiintyä yhdessä tai useammassa elinjärjestelmässä:
- Aivot (Keskittymisvaikeudet, migreeni, päänsärky, unihäiriöt)
- Hengitystiet (Hengenahdistus, keuhkojen polte, nuha, poskiontelotulehdukset, yskä, äänen käheys)
- Hermosto (keskushermoston herkistyminen, tulehdusreaktio hermostossa, tärinä, vapina)
- Iho (kutina, punoitus, puutuminen, pistely, ärtyminen)
- Mieli (Ahdistuneisuus, masennus, ylivilkkaus, ärtyneisyys)
- Ruoansulatuselimistö (Hiivaongelmat, imeytymishäiriöt, oksennus, ripuli, turvotus, umme-tus, vatsakipu)
- Silmät (Kipu, näköongelmat, ärtyminen)
- Sydän (Rintakivut, tykytys)
- Tuki- ja liikuntaelimistö (Lihaskivut, nivelkivut, nykiminen, puutuminen)
- Verisuonisto (Verenkiertohäiriöt)
- Yleisoireet (autoimmuunisairauksia, hormonaalisia häiriöitä, infektioherkkyys, pahoinvoin-ti, voimakas väsyminen)

Monikemikaaliherkkyyden tarkkaa syntymekanismia ei vielä täysin tunneta,
mutta MCS-potilailla on löydetty veriarvoissa muutoksia terveisiin ihmisiin verrattuna:
- Kiihtynyt rasvahappojen hapettuminen punasolujen kalvoissa. Rasvahappoprofiilissa on todettu siirtymää tyydyttyneiden rasvahappojen suuntaan. Punasolujen solukalvon monityydyttymättömät rasvahapot, etenkin fysiologisesti tärkeät omega-6-linoleeni, alfalinoleeni- ja arakidonihappo olivat dramaattisesti vähentyneet.
- Nitriittien ja nitraattien pitoisuus on kasvanut
- Tulehdusta aiheuttavien sytokiniinien arvot ovat kohonneet (IFN-gamma, IL-8, IL-10, MCP-1, PDGFbb ja VEGF)
- Vähemmän pelkistynyttä että hapettunutta glutationia

Kemikaalialtistuksen seurauksena MSC-potilailla histamiinitaso nousee, mitokondrioissa esiintyy toimintahäiriöitä, myrkynpoistokyky vähenee, oksidatiivinen stressi lisääntyy sekä tulehdusta aiheuttavien sytokiinien erittyminen lisääntyy, veriaivoesteen läpäisevyys lisääntyy.

Monissa tutkimuksissa MSC-potilailla on todettu geneettisiä poikkeavuuksia geeneissä, jotka säätelevät vierasainemetaboliaan vaikuttavien entsyymien toimintaa elimistössä.

Allergia ja yliherkkyys

Allergia on elimistön immuunijärjestelmän herkistymisestä johtuva, normaalista poikkeava, haitallinen reaktio johonkin elimistölle vieraaseen aineeseen eli antigeeniin. Allergiaa aiheuttavia antigeeneja sanotaan allergeeneiksi. Allergeenit eivät aiheuta sairauksia normaalisti reagoivissa ihmisissä. Allerginen reaktio voi olla joko välitön vasta-ainereaktio (kuten atopia ja anafylaksia) tai viivästynyt reaktio (kuten kosketusihottuma ja tuberkuliinireaktio), joissa eräät elimistön imusolut ovat herkistyneet vieraille aineille. Reagoidessaan allergeenin kanssa imusolut erittävät ns. lymfokiineja, joiden tarkoitus on allergeenin tuhoaminen, mutta jotka aiheuttavat samalla tulehdusta ympäristöönsä.

Allergiaoireita on erityyppisiä mm.
- nuha, tukkoisuus
- aivastelu, yskiminen, köhiminen
- silmien kutiaminen, vuotaminen ja umpeutuminen
- ihottuma, punoitus
- kutiava tunne
- hengitysteiden turpoaminen eli anafylaksia

Allergiaan liittyy usein atopia ja astma.
Allergiassa vasta-aine kiinnittyy basofiiliin tai syöttösoluun. Kun se kohtaa allergeenin, vapauttaa basofiili tai syöttösolu histamiinia sekä muita kemiallisia aineita aiheuttaen allergisen reaktion ja oireilun.

Yliherkkyys on elimistön liiallinen reaktio vieraaseen aineeseen tai tekijään. Yliherkkyysoire saattaa olla samantapainen kuin allergiassa. Yliherkkyysoireita voidaan saada esimerkiksi syödystä ruoasta, mutta tutkimuksissa ei löydy IgE-vasta-aineita verestä eikä prick-testi osoita allergisoitumista. Allerginen reaktio on tällöin viivästynyt ja harvemmin sitä osataan yhdistää tiettyyn ruoka-aineeseen. Oireilu voi tulla esimerkiksi vasta seuraavana päivänä. Moni on saanut avun, kun veren seerumista mitataan ruoka-ainespesifiset IgG-vasta-aineet. Tämän jälkeen ruokavaliosta poistetaan reaktiota aiheuttavat ruoka-aineet yksilöllisellä eliminaatioruokavaliolla. On myös syytä aina huomioida suoliston kunto, sillä ns. vuotava suoli eli lisääntynyt permeabiliteetti saattaa olla yliherkkyyden ja allergian aiheuttaja. Suolesta pääsee vuotamaan liian isoja ruokapartikkeileita verenkiertoon, joka lisää yliherkistymistä ja sitä kautta allergisoitumista.

Yliherkkyyttä voivat aiheuttaa eri ruoka-aineet, lisäaineet, väri-aineet, torjunta-aineet, kemikaalit, hajusteet, lääkkeet ja muut ympäristörasitteet.

Takaisin ylös »