Apua ilmavaivoihin, vatsan turvotukseen ja muihin suolisto-ongelmiin

Ummetus, turvotus, ärtynyt suoli – ne kaikki voivat kertoa aineenvaihdunnan ongelmista

Yli miljoona suomalaista kärsii ruuansulatuselimistön sairauksista ja vaivoista. Vatsa- ja suolistosairauksien kirjo on runsas, ja monesti yhdestä vaivasta seuraa lukuisia muita vaivoja. Monet sinnittelevät vaivojensa kanssa vuosikausia saamatta apua. Me autamme Sinua ymmärtämään kehoa ja sen eri  toimintoja kokonaisvaltaisesti sekä autamme Sinua mittauksilla, ohjeilla ja hoidolla saavuttamaan terveen kehon ja mielen. Jos suolisto ei ole kunnossa, koko keho kärsii – jopa aivot.

Suolistossa sijaitsee yli 100 miljoonaa hermosolua, yhtä paljon kuin koko selkäytimessä.

Suolisto = toiset aivot
Suolisto-aivo-akseli (keskushermosto - autonominen hermosto - suolisto)


Aivojen ja suoliston on tehtävä yhteistyötä, sillä jos ne eivät sitä tee, johtaa se epätasapainoon ja sairauksiin.

Apua vatsa- ja suolisto-ongelmiin

Vatsa- ja suolisto-ongelmia ja -vaivoja voidaan hoitaa monella eri tavalla. Tutustu tarjoamiimme hoitomuotoihin, luentoihin ja koulutuksiin ja ota yhteyttä!

Hoitomuodot, luennot ja koulutukset

Ota yhteyttä

Ajanvaraus

Vatsan turvotus

Minkälaista on vatsan turvotus, ja mistä tämä johtuu? Vatsan turvotus tai yksinkertaisesti tunne, että on syönyt liikaa tai jotakin sopimatonta, on yleinen vaiva. Vatsan turvotuksella tarkoitetaan tavallisesti täysinäistä  ja ähkyistä oloa, joka saa vaatteet kiristämään.

Vatsan turvotusta aiheuttaa:

 • ruoansulatuksen häiriintyminen,
 • paksusuolen huono mikrobikanta
 • ohutsuolessa bakteeri- ylikasvua
 • suolisto-aivo-akselin (kesksuhermosto - autonominen hermosto - suolisto) heikentynyt yhteistyö
 • ilmavaivat

Tarvitsetko apua vatsan turvotukseen? Ota yhteyttä niin kerromme sinulle lisää!

Ummetus

Uloste viipyy suolessa normaalia kauemmin, vettä ehtii imeytyä enemmän => uloste on kovaa ja ulostaminen on vaikeaa. Ummetus on kyseessä, jos suoli ei tyhjene joka päivä. Suolen kuuluu toimia joka päivä.

Elämäntavat vaikuttavat ratkaisevasti suolen tyhjenemiseen.

Ummetusta aiheuttavat:

 • liika sokeri ruokavaliossa
 • ruoan vähäinen kuitupitoisuus
 • ruoansulatuksen heikentyminen
 • liian vähäinen veden juominen,
 • ravintoaineiden esim. magnesiumin ja/tai rasvahappojen puute,
 • liikunnan puute
 • mielen vaikutus,
 • hormonaaliset vaikutukset esim. kuukautiskierto ja raskaus
 • monet lääkkeet
 • toistuvan ulostuksen pidättämisen seurauksena suoli "oppii" tyhjenemään harvoin

Ripuli

Ripulilla tarkoitetaan tilannetta, jossa ulosteen vesipitoisuus on epätarkoituksenmukaisen suuri. Ripulin syntymekanismeja on useita. Ripuli jaetaan ei-veriseen ja veriseen muotoon. Ripuli, on oire, jonka taustalla on jokin syy. Ripuli voi olla akuuttia tai kroonista.

Akuutilla ripulilla tarkoitetaan tilannetta, jolloin suoli toimii yli kolme kertaa vuorokaudessa ja oireet kestävät alle kolme viikkoa. Usein tällaisessa tilanteessa aiheuttajana on jokin mikrobi (virus tai bakteeri). Tilaan liittyy usein alkuvaiheessa pahoinvointia ja oksentelua kuumeineen. Tämä tunnetaan yleisesti "vatsaflunssana", jonka oireet lievittyvät tavallisesti kolmen vuorokauden kuluessa. Tärkeintä on huolehtia riittävästä neste- ja suolavajeesta.

Kroonisesta ripulista puhutaan, kun se on kestänyt yhtäjaksoisesti yli kolmen viikon ajan. Kroonisen ripulin yleisimpiä aiheuttajia ovat mikrobit, laktoosi-intoleranssi, keliakia, ärtyvän suolen oireyhtymä ja krooniset tulehdukselliset suolistosairaudet.

Ärtynyt suoli (IBS)

Ärtyvän suolen oireyhtymä ilmenee vatsan turvotteluna ja eri puolilla vatsaa tuntuvana kipuna. Suolen toiminnassa on yleensä muutoksia: joillakin löysät ulosteet useita kertoja päivässä ja ummetus vuorottelevat eri päivinä, toisilla on pääasiassa jompaakumpaa.

Ulosteet voivat olla papanamaisia tai pieniä ja limamaisia. Usein tuntuu siltä, että suoli ei tyhjene kunnolla ulostettaessa. Vatsakivut voivat helpottua ulostamisen yhteydessä. Suurelle osalle potilaita häiritsevimmät oireet ovat iltaa kohti pahenevat vatsan turvotus ja ilmavaivat. Oireille on tyypillistä vaihtelu. Ne voivat olla välillä poissa, välillä vaivaavat tavallista enemmän. Psyykkisillä tekijöillä on vaikutusta oireisiin. Suoli reagoi jännittyneisyyteen ja hermostuneisuuteen.

Vatsaoireiden lisäksi ärtyvästä suolesta kärsivillä esiintyy tavallista enemmän muita oireita, kuten fibromyalgiaa, unihäiriöitä ja masentuneisuutta.

Haavainen suoli (IBD)

IBD-sairauksilla eli tulehduksellisilla suolistosairauksilla tarkoitetaan haavaista paksusuolta sekä siihen liittyvää peräsuolen tulehdusta ja Crohnin tautia. Osalla potilaista todetaan sekä haavainen paksusuolitulehdus että Crohnin taudin piirteitä, jolloin puhutaan välimuotoisesta haavaisesta paksusuolesta. Nämä sairaudet ovat kroonisia ja uusiutuvia tulehduksellisia suolistosairauksia.

Haavaisessa paksusuolitulehduksessa  tavanomaisia oireita ovat ripuli, veriset ja limaiset ulosteet sekä joskus vatsakivut. Haavainen paksunsuolentulehdus esiintyy nimensä mukaisesti paksusuolen ja/tai peräsuolen alueella.  Laajaan  haavaiseen paksusuolentulehdukseen voi liittyä lievää tulehdusta myös ohutsuolen loppuosan alueella.

Crohnin taudissa tavanomaiset oireet ovat vatsakivut, ripuli, kuume, laihtuminen, veriulosteet sekä peräaukonseudun vaivat. Crohnin tauti voi esiintyä koko ruoansulatuskanavan alueella suusta peräaukkoon. Yleisimmin tulehdus esiintyy kuitenkin paikoitellen ohut- ja/tai paksusuolen alueella.

Divertikkelit

Divertikkelit = paksusuolen seinämään syntyneitä herneenkokoisia pullistumia. Kun divertikkeleitä syntyy kymmeniä, tilaa kutsutaan divertikuloosiksi.
Divertikuliitti = tulehtunut divertikkeli
Divertikkelit syntyvät  sisäisen paineen noustessa, jolloin suolen seinämän heikoin kohta antaa periksi. Divertikkelit eivät yleensä oireile ennen kuin tulehtuvat. Divertikkelit kasvavat yleisimmin paksusuolen loppuosaan ja niiden tulehtuessa kipu on usein vasemmalla alavatsassa.

Apua ilmavaivoihin

Mistä ilmavaivat johtuvat, ja mitä apua on olemassa? Terveellä ihmisellä suolikaasuja muodostuu päivän aikana keskimäärin vajaan litran verran, mutta yksilölliset erot ovat suuria. Kaasuja aiheuttavat nielty ilma, ruoansulatus ja suoliston bakteeritoiminta.

Flatusten eli kansanomaisesti pierujen lisäksi kaasuja tulee ulos röyhtäilynä. Kaikki ihmiset eivät kuitenkaan pysty röyhtäilemään.

Normaalin ja epänormaalin ”päästörajan” katsotaankin kulkevan siinä, ovatko ilmavaivat ongelmaksi itselle, onko niistä sosiaalista haittaa ja heikentävätkö ne elämänlaatua.

Ilmavaivat ja vatsan turvotus kulkevat usein käsi kädessä. Aamulla vatsan turvotus on vähimmillään, mutta kun ryhti päivän aikana huononee, paine ja tilavuus vatsaontelossa muuttuvat. Tämä aiheuttaa ilmavaivoja ja turvotuksen tunnetta vatsalla. Joskus ilmavaivat voivat liittyä sairauteen, esim. laktoosi-intoleranssi ja keliakia.

Haluatko lisätietoja mitä apua voimme tarjota juuri sinun ilmavaivoihisi? Ota yhteyttä!

Vatsakivut

"Ruoansulatusvaivat" (dyspepsia) ovat ylävatsalla tuntuvia toistuvia vaivoja, jotka ilmenevät aterian jälkeisenä poikkeavana täyteläisyyden tunteena, ylävatsan turpoamisena, röyhtäilynä, nipistelyinä tai kipuna ja joskus pahoinvointina. Oireet ovat toiminnallisia eli niiden syyksi ei paljastu mitään rakenteellista ruoansulatuskanavan häiriötä.

Ärtyvän suolen oireyhtymässä esiintyy toiminnallisia vatsavaivoja: vatsan turvottelua ja eri puolilla vatsaa tuntuvia kipuja, joihin liittyy suolen toimintahäiriöitä, ummetusta tai ripulia tai molempia vuorotellen.

Närästys tarkoittaa polttavaa tunnetta ylävatsalla tai rintalastan takana. Sitä esiintyy usein ruokailun jälkeen ja makuuasennossa, minkä vuoksi se vaivaa usein yöllä.

Mahatulehdus ja "mahahaava" eli ulkustauti. Molemmissa esiintyy usein närästystä ja sen lisäksi vaihtelevia kipuja ylävatsalla. Usein kipua ilmenee öisin vatsan ollessa tyhjä, ja kipua helpottaa syöminen. Oksennuksia voi esiintyä. Oireiden voimakkuus vaihtelee, monilla oireet voivat olla yllättävän vähäisiä tai mahatulehdus voi olla täysin oireetonkin.

Keliakiassa tiettyjen viljalaatujen nauttiminen vahingoittaa ohutsuolen limakalvoa, minkä seurauksena ravinto imeytyy huonosti. Yleisimpiä oireita ovat löysät ulosteet, ilmavaivat ja laihtuminen, mutta myös erityyppisiä vatsakipuja esiintyy.

Laktoosi-intoleranssissa maitosokeri ei imeydy, minkä seurauksena esiintyy ilmavaivoja ja mahan nipistelyä muutama tunti maitotuotteiden nauttimisen jälkeen.

Tulehdukselliset suolistosairaudet. Näitä on kahta tyyppiä, haavainen paksusuolitulehdus ja Crohnin tauti. Molemmissa esiintyy viikkokausia jatkuvaa ripulia, joka voi olla veristä. Muita yleisoireita ovat kramppimaiset vatsakivut, laihtuminen ja kuumeilu.

Gynekologiset syyt. Alavatsalle paikallistuvia vatsavaivoja voi esiintyä monien eri synnytinelinten sairauksien yhteydessä. Kuukautisiin liittyvät kivut ovat yleisiä.

Vatsan alueen hermopinne. Yksi pitkittyneen vatsakivun syy on mahan seinämän ihohermon pinne. Se voi syntyä vyöruusun, leikkaushaavan, vatsaan kohdistuneen vamman, diabeteksen tai lihavuuden seurauksena. Kipu tuntuu useimmiten alavatsalla hyvin paikallisesti ja se pahenee kävellessä, istuessa, yskiessä ja kehoa taivuttaessa. Yleensä vatsasta löytyy sormenpäällä koettaessa arka paikka. Kipua voidaan hoitaa puuduttamalla. Joskus tarvitaan leikkaus, jossa pinteessä oleva hermo vapautetaan.

Vatsan ulkopuolinen syy. Joskus vatsan alueella tuntuva kipu voi olla merkki vatsan ulkopuolella olevasta sairaudesta. Esimerkkinä on sepelvaltimotauti, jossa joskus ruumiilliseen rasitukseen liittyvä kipu tuntuu ylävatsalla.

Närästys ja refluksitauti

Joka kolmas kärsii närästyksestä ja joka viides refluksitaudista.
Oireena: polte tai paineen tunne rintalastan takana, kipu, väkevän nesteen nouseminen suuhun tai hapan maku suussa, pahoinvointi, astmankaltaiset oireet, aamuisin kipeä kurkku, yskä, palan tunne kurkussa, äänen käheys, mahan turvotus => kun vaiva on toistuva kyseessä on refluksitauti.

Mahalaukun ja ruokatorven välinen sulkijalihas rentoutuu / aukeaa ja päästää happaman nesteen virtaamaan takaisin ruokatorven puolelle. Taustalla voi olla palleatyrä, raskaus, ylipaino, tupakointi, saliharjoittelu tai muu painetta aiheuttava liikunta tai asento, lääkkeet, mm. tulehduskipulääkkeet ja ruokavalio – paistettu, rasvainen ja maustettu ruoka. Usein ajatellaan, että suolahapon tuotanto on lisääntynyt (= liikahappoisuus), mutta näin ei useimmiten ole => vaivaan määrätään happosalpaajia, mikä helpottaa oiretta hetkellisesti, mutta myös heikentää ruuansulatusta ja pahentaa tilannetta.

Suolahapon puute ja närästys

Närästyksen taustalla voi olla suolahapon puute.
Suolahapon puutteen oireena: happaman ruuan mieliteko, ummetus, närästys, sulamaton ruoka ulosteessa, ähkyn tunne, raudan ja muiden kivennäisaineiden puutos, ylävatsan turvotus / ilmavaivat / polte pian syömisen jälkeen, ihottuma, akne, peräaukon kutina, huonot kynnet, ruokayliherkkyydet ja allergiat sekä punaisen lihan tai lihatuotteiden mieliteon väheneminen.

Dysbioosi - hiivasienen liikakasvu 

Ihmisessä arvioidaan olevan miljardeja bakteereja. Suurin osa elimistön bakteereista on suolistossa. Monilla sairauksilla on yhteyttä ruoansulatuksen ja suoliston kuntoon.

Terveessä suolistossa asuu useita satoja erilaisia bakteerikantoja, joiden välillä normaalisti vallitsee tasapaino. Eri tekijöiden vaikutuksesta tämä tasapaino saattaa kuitenkin horjua. Yksi tällainen suoliston epätasapainotila on dysbioosi eli hiivasienen liikakasvu.

Suolistohiivan oireet

Suolistohiivaa aiheuttaa yleensä elimistön omat hiivasolut, ei varsinaisesti ulkopuolinen taudinaiheuttaja. Hiivan liikakasvua on yleensä vaikea diagnosoida, koska oireet ovat yleensä hyvin moninaiset ja niitä esiintyy ympäri kehoa.

Tyypillisiä oireita:

 • erilaiset vatsaoireet kuten ilmavaivat ja turvotus
 • ummetus ja / tai ripuli
 • huono ruoansulatus sekä närästys Lisäksi oirekuvaan kuuluvat
 • toistuvat hiivasienitulehdukset
 • muut infektiot, kuten korva- ja poskiontelon tulehdukset ja toistuvat virtsatietulehdukset
 • psyykkiset oireet, kuten masentuneisuus, ärtyneisyys ja mielialanvaihtelut
 • jatkuva väsymys
 • erilaiset nivelkivut ja -tulehdukset
 • raajojen puutuminen ja pistely

Bakteerien puute

Ihminen on itse kävelevä bioreaktori. Meissä jokaisessa muhii bakteerikasvusto, joka painaa liki kaksi kiloa – viisi kertaa enemmän kuin sydän. Bakteerien aherrus avstaa aktiivisuudeltaan maksan vilkasta aineenvaihduntaa. Suurin osa elimistön bakteereista on suolistossa, mutta bakteereita on paljon myös limakalvoilla, erityisesti suussa ja sukupuolielimissä. Bakteerit ovat paljon pienempiä kuin ihmisen solut, ja meissä on bakteereita kymmenen kertaa enemmän kuin omia soluja. Suolistosi normaalit bakteerit ansaitsevat hyvän kohtelun, sillä tarvitset niitä pysyäksesi terveenä.

Monet tutkijat uskovat että mikrobien tai niiden aineenvaihduntatuotteiden puute saattaa kytkeytyä sairauksien syntyyn. Otamme esille muutamia esimerkkejä puutostaudeista.

Diabetes 

Nuoruusiän diabetes on lisääntynyt räjähdysmäisesti tarkasta hygieniastaan tunnetuissa länsimaissa. Taudin puhkeamista saattaa edeltää suolen mikrobikasvuston poikkeavuus ja hyvien bakteerien puute. Eläinkokeissa hyötybakteerien anto varhaisvaiheessa estää taudin puhkeaminen.

Allergia

On vahvoja viitteitä siitä, että allergiaan sairastuvien vauvojen suolistobakteeristo poikkeaa normaalista suolistobakteerista. Suomalasitutkimusten perusteella hyödyllisillä maitohappobakteereilla voidaan ehkäistä jopa puolet allergisesta ihottumasta.

Laktoosi intoleranssi 

Laktoosin imeytymiseen tarvitaan erityinen entsyymi, jota on ohutsuolen pintasoluissa. Jos entsyymiä on liian vähän tai se puuttuu kokonaan, syntyy vatsavaivoja. Monet maitohappobakteerit tuottavat laktoosia hajottavaa entsyymiä, joten on mahdollista, että muutkin suolistobakteerit oppivat ajan oloon hyödyntämään laktoosia ravintonaan

Keliakia 

Keliakiassa viljan proteiini, gluteiini, tulehduttaa ohutsuolen limakalvon. Jotkin suoliston luontaiset mikrobit, kuten maitohappobakteerit, tuottavat kuitenkin entsyymiä, joka pilkkoo gluteiinia. Yksi selitys keliakiaan voikin löytyä suolen bakteerikoostumuksesta. Ei ole mahdotonta, ettei keliakiaa voisi parantaa bakteerihoidolla

Korvatulehduskierre 

Normaalien bakteerien tuhoamisesta seuraa helposti toistuva välikorvatulehdus. Kierre katkeaa bakteerihoidolla: jos lapselle annetaan antibioottikuurin jälkeen suihkeena nenänielun luontaisia bakteereja, tulehdus ei uusiudu.

Lasten suolistoinfektiot 

Suomalaisen päiväkotitutkimuksen mukaan poikkeava bakteerikanta altistaa lapsia ripulitaudeille. Infektiot ja antibioottihoidot vähenivät, kun lapsille annettiin päivittäin hyödyllisiä maitohappobakteereja.

Virtsatietulehdukset 

Nuorilla naisilla on jopa viisinkertainen vaara sairastua virtsatietulehdukseen mihin tahansa vaivaan annetun antibioottikuurin jälkeen. Kuuri heikentää taudinaiheuttajien lisäksi myös sukupuolielinten luontaista bakteeristoa. Kun lääkehoito on ohi, joukon sitkeimmät eli äkäiset taudinaiheuttajat nostavat ensimmäisinä päätään ja aiheuttavat virtsatietulehduksen.

Virtsakivet 

Yksi bakteeri voi vaikuttaa siihen, saatko virtsakiviä vaiko et.Oxalobacter formigenes on erikoistunut pilkkomaan suolistossa oksalaattia, joka on virtsakivien tärkein aines. Oxalobacter ei viihdy kaikkien suolistossa. Jos se puuttuu, bakteerihoidolla saadaan vähennettyä veren oksalaattipitoisuutta ja virtsakivien riskiä.

Paksusuolisyöpä 

Paksusuolen bakteerit tuottavat entsyymiä, joka irrottaa sokereita syödyistä kasviksista. Suolen solut tuottavat sokereista itselleen elintärkeitä rasvahappoja. Ne estävät solujen hillitsemätöntä kasvua. Syöpäriski voi kasvaa, jos entsyymiä tehtailevista bakteereista on pulaa. Väestötutkimusten mukaan hyötybakteereja sisältävät hapanmaitotuotteet pienentävät paksusuolisyövän vaaraa.

Rintasyöpä 

Bakteerien tuottama enterolaktoni on myös lievästi hormonaalinen yhdiste, joka soluviljelykokeiden perusteella estää syöpäsolujen kasvua. Pieni enterolaktonipitoisuus on kytketty muun muassa lisääntyneeseen eturauhas- ja rintasyöpävaaraan.

Sydäntaudit 

Jos ihmisen veren enterolaktonipitoisuus on suuri, hänen sydäninfarktiriskinsä on puolet normaalista. Myös vaara kuolla kohtaukseen on pienempi. Enterolaktoni on bakteerien aineenvaihduntatuote. Sen tuotannossa on suuria yksilöllisiä eroja. Noin viidennes väestöstä ei tuota enterolaktonia suolessaan lainkaan. Tämä saattaa johtua bakteeriston koostumuksesta.